Летище Пловдив се намира в близост до с. Крумово, на около 12км. югоизточно от центъра на града. Основната му натовареност е през зимния сезон, когато обслужва туристически полети до зимните ни курорти в Родопите. Редовните линии са до Лондон и Милано. Целогодишно се изпълняват полети и до Франкфурт. С изграждането на нов терминал, капацитетът на летището нарастна до 1000 пътника на час.

Първият полет София-Пловдив е осъществен още през 1928г. На сегашното си място, Летището е открито през 1981г, а първият полет пристига от Амстердам, със самолет ТУ-154. През 2009г. е открит новият терминал, на стойност 23млн. евро.

Летището се намира само на 150км. от София и нейното летище, което по магистралата се равнява на около час и половина с автомобил. Поради това, когато в софийското летище има прекалено силна мъгла или друг проблем, Аерогара Пловдив приема неговият трафик, като се е случвало да приеме и този на бургаското или варненското.

През зимата, пристигат чартърни полети от Русия, Ирландия, Великобритания и други. През 2011г. летището отчита почти 200% увеличение в броя на превозените пътници. Летището става все по-известно не само заради близостта си до курортите Пампорово и Боровец, но и заради балнеолечебните центрове, които са дори в по-голяма близост – Хисаря, Велинград, Павел Баня и др.

Всяка година на 6-ти септември – Деня на Съединението – се провежда авиошоуто „Небе за всички“.

Летището разполага с паркинг от около 50 места за автомобили и 20 за автобуси. Автобусният транспорт е по-слабо развит, има стоянка за таксита, но е препоръчително да оглеждате добре цените им.

Ако имате нужда от Rent a car, фирмата ни може да ви достави някои от автомобилите си директно на летище Пловдив, както и да ви върне обратно там, в края на пътуването ви. Разполагаме с над 30 нови автомобила под наем, всеки от които ще ви осигури комфортно и сигурно возене. Свържете се с нас, за да ви помогнем да изберете правилния за вашите нужди.