Созопол се намира на полуостров с панорамен залив по южното крайбрежие на България, само на 35км. южно от Бургас. Градът е с население от около 5,000 души, но тази цифра се умножава няколко пъти през летния сезон, защото Созопол е сред най-популярните курорти в страната. Той е и един от най-древните, разположени по Черно море, и с романтичната си атмосфера привлича туристи от цял свят.

Археологическите проучвания показват, че културната традиция на градчето е на повече от  седем хилядолетия. За първи път Созопол е бил населен през неолита, около 6000 години преди новата ера. През 610г. пр. хр. милетски гърци основават първото селище на полуострова и го наричат Аполония. Селището се разраства бързо през първите векове от съществуването си. Построени са масивни крепостни стени. В древни исторически документи храмът на Аполон е описан като 'колосален', а в него се помещавала негова статуя, висока 13 метра. Малко преди новата ера, Аполония е завладяна от римски легиони, които унищожили и разграбили градчето. Легендарната статуя на Аполон била отнесена в Рим като трофей от войната.

През първи век градът бил построен отново, Тракия станала римска провинция, и Созопол продължил да функционира като крайморски административен център. Когато християнството било възприето като официална държавна религия, Аполония била прекръстена на Созополис, в съответствие с новата християнска догма.

През 5-ти век градът отново бил укрепен със защитна стена, останки от която съществуват и до днес и могат да се видят на югоизточната страна на полуострова. Градчето е включено за пръв път в границите на България от Хан Крум през 812г. Созопол станал важна епархия  с над 20 храма, останки от които съществуват и до днес.

Две от най-привлекателните за туристите забележителности в града са археологическия музей и художествената галерия. През 2010 при археологически разкопки на близкия остров Св. Иван, изследователи откриват мощите на Св. Йоан Кръстител.

Най-важните събития в Созопол са фестивалът Аполония, провеждащ се между първи и десети септември и празненствата по случай 1-ви юли(джулай морнинг). Созопол разполга с два плажа – централен и „Харманите“. Други два плажа са в непосредствена близост – къмпинг Златна рибка и плажът Каваци.
Градът е разделен на стара и модерна части. Старият град е прочут с романтичната си атмосфера, заради тесните си, павирани улички и вековните къщи. Новият град е пълен с хотели, ресторанти и забавления. Възможностите за настаняване са много – от луксозни хотели до малки фамилни такива, от къщи за гости до бунгала. Има и няколко къмпинги в близоста – Градина, Златна Рибка, Веселие, Смокиня и Каваци. Ресторантите на Созопол предлагат типична българска морска храна и разнообразие от специалитети.

Сред забавленията на плажа са каране на джет, водно колело, сърфиране, плажен волейбол, риболов.

Националният резерват Ропотамо се намира в близост до Созопол, по реката със същото име. Там туристите могат да разгледат с лодка богатото разнообразие от растителни видове и птици.

Ако имате нужда от rent a car – кола под наем за да стигнете до Созопол или да разгледате околността, можете да се възползвате от нашите услуги. Предлагаме богат асортимент от автомобили за всякакви цели и предпочитания на достъпни цени.